Screen

Text

PROJECT / PROJET : Renovation of a private apartment
SURFACE : 165 m²
BUDGET : 65 000€
SITE : Brussels I Belgium
DELIVERY / LIVRAISON : 01 I 2014
CONTRACTOR / ENTREPRISE : Alter Abita
ENGINEER / STABILITE : Alter Ingenieur

This 1936 apartment is configured into an L-shape. The service rooms are the link between the street side daytime spaces and the court side night spaces. The surface of the service area is disproportionately large for our current lifestyle. The idea was therefore to re-attach them to living spaces by removing a load-bearing wall and substituting it with a steel structure, thereby creating an opening. For reasons of cost, the clients decided not to take down the wall, but rather to use the service rooms as their kitchen so as to place it nearer to the living spaces. The corridor leading to the night spaces brings character to the whole apartment due to its length and its typically Brussels style. As this corridor has an opaque exterior wall, interior partitions were made transparent with steel sliding curtain-walls so as to let light from the courtyard enter into the corridor.

L’appartement construit en 1936 a une configuration en L. Les pièces de service créent l’articulation entre les espaces de vie donnant sur rue et les espaces de nuit donnant sur cour. La surface des pièces de service étant démesurée par rapport à notre mode de vie actuel, l’idée était que celles-ci soient ré-annexées aux espaces de vie grâce à la démolition d’un mur porteur substitué par une structure en acier générant une ouverture. Pour des raisons de couts, les MO ont finalement décidé de ne pas démolir ce mur mais uniquement de dégager les pièces de services pour y placer la cuisine au plus proche des espaces de vie. Le couloir desservant les espaces de nuit, par sa longueur et son carrelage bruxellois donne son caractère à l’appartement. Ce couloir ayant une façade extérieure mitoyenne sans ouverture, une des cloisons le séparant d’une autre pièce a été rendue transparente pour laisser passer la lumière issue de la façade sur cour et ce grâce à des murs-rideaux en acier coulissants.